Megemlékeztünk Wass Albertről

 A Sztojka Líceum Diák Önkormányzata és a Petőfi Sándor Program karácsfalvai ösztöndíjasa közösen rendezett megemlékezést a líceumunk udvarán, Kárpátalja első és mind ez idáig egyetlen Wass Albert emléktáblája előtt. A megemlékezésre Wass Albert születésének 110. évfordulója alkalmából került sor.
 Az ünnepséget Ukrajna és Magyarország himnuszainak eléneklésével kezdték a Sztojkások, majd növendékeink egy prózai előadás során ismertették az író életének jelentősebb mozzanatait művei felidézésével.
 Ezt követően Makár Annamária, a Sztojka Líceum Diák Önkormányzatának elnöke intézett beszédet az egybegyűltekhez:
"Ma egy olyan ember előtt tisztelgünk, aki a magyar történelem egyik legnehezebb időszakában mutatott utat magyarságunk számára. Három évvel ezelőtt a Sztojkás diákok gondoltak egy nagyot, és ez a gondolat tettekben öltött testet. Tanáraink bátorítására, gyűjtésbe kezdtek s a gyűjtés után egy emléktáblát tudtak elődeink állítani Wass Albert tiszteletére.


Ami diákelődeinket arra késztette, hogy emléktáblát állítsanak, bennünket is arra indított, hogy fejet hajtsunk egy író óriás előtt. Wass Albert hagyatékát követve, karöltve és egységben fogtak össze azért, hogy egy olyan embernek állítsanak emlékjelet aki ma is utat mutathat mindannyiunknak. Az az út amire Wass Albert índított bennünket, rögös, de ez az ami meghozza számunkra, magyarok számára az őseink hite szerinti boldogságot, még akkor is ha ez az élet  néha keserves és nehéz.

 Amikor ebbe a líceumba jöttünk tanulni, lehet, hogy bizonytalanul, de mi is erre az útra léptünk. Tudatosítani kell magunkban, hogy Wass Albert örökségének birtokosai vagyunk mi is, kárpátaljai magyar fiatalok. Ehhez a szellemi örökséghez kell felnőnünk s méltónak lennünk, és ne felejtsük el, hogy képesek vagyunk rá. Képesek vagyunk Kárpátalján magyarul álmodni, és egyenesen tenni a jót és a tettek itt is megteremthetik a Kárpát-medence tündérkertjét. "Ne féljünk, csak higgyünk..." Higgyük el, hogy Kárpátalján is jó magyarnak lenni. Ez hamarosan rajtunk is múlik."- hangsúlyozta Makár Annamária, a Diák Önkormányzat elnöke.

Végezetül elődeink Wass Alberttől nekünk az utódoknak és a jövendőnek címzett üzenetével  búcsúzott s azt kívánta, hogy mindannyiunk életében valóra váljanak az emléktáblán olvasható gondolatok.



 Ezt követően, Wass Alberttől az Üzenet Haza című versét szavalta el két diákunk, majd a koszorúzásra került sor.
 Koszorút helyezett el a Sztojka Líceum intézményvezetője, Tóth Jenő atya, Makár Annamária és Szoták Emese a Diákönkormányzat nevében, valamint a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként Gelei Botond, székely testvérünk.
 Az eseményt a Székely himnusz eléneklésével zártuk.
További képeket az eseményről IDE KATTINTVA tekinthet meg.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Tanár-Diák röplabda mérkőzés

Felhívás - Cipősdoboz akció